Πώς μελετούμε αποτελεσματικά | TED-ed

Για να μάθουμε οποιαδήποτε φυσική ικανότητα χρειάζεται εξάσκηση. Και τι είναι εξάσκηση; η επανάληψη μιας ενέργειας για να γίνουμε καλύτεροι! Με την εξάσκηση κάνουμε την ενέργεια αυτή ευκολότερα, ποιο γρήγορα και με αυτοπεποίθηση. Στο βίντεο του TED-ed εξηγείτε πώς η μελέτη επηρεάζει τις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

 

 

Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο αρχοντικό του Vladimir Horowitz στο Upper East Side της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος παρουσιάζει αγαπημένα πιανιστικά κομμάτια από το ρεπερτόριό του και ρίχνει φως στην σκέψεις και απόψεις για τη μουσική του. Δείτε στο κανάλι μας στο you tube το trailer του φιλμ.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας ο Horowitz συχνά αστειεύεται και μιλά για τους αγαπημένους του συνθέτες: το φίλο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, το Frederic Chopin και το μυστηριώδες σύγχρονο συνθέτη Αλεξάντερ Σκριάμπιν. Η σύζυγος του Horowitz, Wanda, συμβάλλει επίσης στις συζητήσεις, παρουσιάζει φωτογραφικά άλμπουμ και αναπολεί το παρελθόν τους. Δείτε όλο το film εδώ.

 

Όπως ακριβώς το σενάριο ενός ηθοποιού, έτσι και μια παρτιτούρα καθοδηγεί τον μουσικό στο τί πρέπει να παίξει και πότε να το παίξει. Η παρτιτούρα μπορεί να σας φαίνεται περίπλοκη να την διαβάσετε, αλλά μόλις της πάρετε τον «αέρα» σε 2-3 μόλις  πράγματα, όπως είναι οι νότες, τα κλειδιά και τα μέτρα... δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!

 

 

«Γνώση είναι η εμπειρία, οτιδήποτε άλλο είναι πληροφόρηση»

 Αϊνστάιν

Μία μαθησιακή δυσκολία δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να μάθει, σημαίνει απλώς ότι δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που μαθαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με δυσλεξία είναι μια τέτοια περίπτωση. Σε αυτό το επίπεδο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η δυσλεξία, όπως και οι άλλες μαθησιακές δυσκολίες, δεν είναι πρόβλημα των μαθητών, αλλά του τρόπου εκπαίδευσης. Σε μια ιδανική κοινωνία, το σχολείο θα είχε την ευελιξία να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής να μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο που του ταιριάζει, και η διαφορετικότητα να μην αποτελεί ανωμαλία, αλλά τον κανόνα.

 

Why we love repetition in musicΗ επανάληψη στη μουσική δεν είναι απλά ένα φαινόμενο της ποπ μουσικής αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Γιατί όμως μας αρέσει αυτή η επανάληψη; Δείτε σε αυτό το βίντεο το πώς η επανάληψη μας προσκαλεί στη μουσική ως ενεργούς συμμετέχοντες, παρά ως παθητικούς ακροατές. Πατήστε επάνω στην εικόνα για να παρακολουθήσετε το βίντεο από το TED-ed.