Ελένη Σκάρκου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Νάξο και τη Μεσσήνη.

Οι ιδιότητές μου είναι: Συνθέτις, Σολίστ Κιθάρας, MSc Μουσικολόγος - Μουσικοτεχνολόγος, Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος.

Είμαι μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ιδρυτικό και μόνιμο μέλος της Συντακτικής Ομάδας του περιοδικού της ως υπεύθυνη αρχισυνταξίας, καλλιτεχνικής και επιμέλειας, σχεδιασμού, ψηφιακής ανάπτυξης και αρθρογραφίας και μέλος του Εργαστηρίου Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δραστηριοποιούμαι στο χώρο της σύνθεσης, της δημιουργίας πολύτεχνων έργων, της ερμηνείας έργων με κιθάρα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, της διδασκαλίας, της αρθρογραφίας, της παραγωγής και εκτέλεσης διαφημιστικών ταινιών, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων.

Έχω διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια και σύμβουλος σε εκπαιδευτήρια, πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ.

Στο συνθετικό μου έργο χρησιμοποιώ μεταλλαγμένες τις σύγχρονες τεχνικές, προσαρμοσμένες σε προσωπικό ύφος, ενώ συχνά συνδυάζω ταυτόχρονη παρουσίαση βίντεο προσωπικής δημιουργίας. H εργογραφία μου περιλαμβάνει έργα για σόλο όργανα, σύνολα, ηλεκτρονική και συμφωνική μουσική. Η αρθρογραφία μου αφορά σε «Τεχνογραφήματα» (μουσικής τεχνολογίας), «Οπτικές Ακροάσεις» (παρουσίαση cd – dvd) και συνεντεύξεις μουσικών προσωπικοτήτων. Ως ερμηνεύτρια κιθάρας έχω λάβει μέρος σε μέλος συνόλων και ως σολίστ. Στη διδασκαλία μου προσαρμόζω τις νέες τεχνικές και τα σύγχρονα ρεύματα μουσικής.

Τα ερευνητικά μου πεδία άπτονται σε:

α) Γνωσιακές διαδικασίες σύνθεσης και δημιουργίας μουσικού έργου, ηθική του συνθέτη στην εκπαίδευση του κοινού και υπολογιστικά μοντέλα στη σύνθεση και ερμηνεία πρωτότυπων έργων

β) Η κιθάρα στον 20ο και 21ο αιώνα: Εργογραφία και νέες τεχνικές

γ) Πειραματισμοί σύνθεσης στη μουσική εκπαίδευση.

 

 

Η κα Ελένη Σκάρκου διδάσκει κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, μουσική τεχνολογία και

προετοιμασία για εισαγωγή στα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών.