Η Κλεονίκη Ριζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951, μέσα σε μια οικογένεια με βαθιά αγάπη για τη μουσική. Η αγαπημένη της θεία Έλλη, ήταν δασκάλα πιάνου. Κάθε Κυριακή πηγαίνει στον αγαπημένο περίεργο πύργο του παππού και της γιαγιάς στη Ριζόπολη και παίρνει μαθήματα πιάνου. Τα χρόνια περνάνε και η Κλεονίκη σπουδάζει μουσική στα καλύτερα ωδεία της εποχής, δίπλα στη θεία Έλλη. Χρόνια μετά, κι ενώ ακόμα δεν εργάζεται, καλείται να καλύψει τα έξοδά της αλλά και των δυο παιδιών της. Συνεχίζει τις σπουδές της και ξεκινά να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου. Μέσα σε τρια χρόνια οι μαθητές της έχουν ξεπεράσει τους 40! Η θεία Έλλη την παροτρύνει να ανοίξει τη δική της Σχολή Μουσικής. Ένα κτίριο στην πλατεία Όθωνος είναι ο χώρος που θα στεγάσει για τα πρώτα τρία χρόνια το όνειρό της. Λίγα χρόνια μετά, οι ανάγκες μεγαλώνουν. Μεταφέρεται στο ιδιόκτητο πλέον διόροφο κτίριο της οδού Κ. Ωραιοπούλου, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Παίρνει άδεια Ωδείου από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: αποφασίζει να σταθεί μακριά από τις αποστειρωμένες, αυστηρές ωδειακές αίθουσες όπου η ίδια είχε σπουδάσει.

Δημιουργεί ένα Ωδείο ανοιχτό στην τοπική κοινότητα, όπου πρωτίστως θα καλλιεργούνται μουσικοί, δηλαδή μουσικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Ένα ωδείο, όπου σε κάθε παιδί επιτρέπεται να μάθει μουσική (ακόμα κι αν δεν έχει τον στόχο να γίνει επαγγελματίας μουσικός). Όραμά της είναι οι μαθητές-μουσικοί να μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να συναντιούνται, να μιλούν, να συνδέονται φιλικά, να πειραματίζονται δημιουργικά. Η μουσική να διδάσκεται ως εμπειρία ζωής, άρρηκτα δεμένη με την καθημερινότητα, ως εργαλείο έκφρασης, σχέσης, κοινωνικής δράσης και προσφοράς.

Το κατάφερε! Εστιάζοντας στη σχέση, δημιούργησε ένα Ωδείο, το οποίο οι γονείς και οι μαθητές ένοιωθαν σαν δεύτερο σπίτι τους. Επέλεξε με φροντίδα τους συνεργάτες της. Επέλεξε ως δασκάλους στο Ωδείο, ανθρώπους με προσωπική δέσμευση απέναντι στη μουσική εκπαίδευση, με ολοκληρωμένες σπουδές μουσικής, με ειδίκευση στο αντικείμενό τους και με αγάπη για τη διδασκαλία της μουσικής.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, το Ωδείο Ριζοπούλου παρέχει στους απόφοιτούς του:

  • Αναγνωρισμένα διπλώματα και πτυχία.
  • Έχει αναδείξει δεκάδες επαγγελματίες μουσικούς και καλλιτέχνες σε πολλούς και διάφορους τομείς.
  • Μαθητές του διακρίνονται σε διαγωνισμούς, παρουσιάζουν έργο τους σε ελληνικά και παγκόσμια συνέδρια, συνεχίζουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια σε Ελλάδα κι εξωτερικό.
  • Είχε τη μοναδική τιμή να ανεβάσει υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού την όπερα από παιδιά και νέους «Ο μικρός Πρίγκηπας».

Το Ωδείο Ριζοπούλου έχει ανοίξει το όραμά του, το όραμα της κυρίας Νίκης, στην κοινότητα, ως πρόταση και ως δράση. Ως δημιουργία και ως έμπνευση. Έχει απλώσει ρίζες γερές, σε μεγάλο βάθος. Δίνει συνέχεια στο όραμα της κυρίας Νίκης, ακτινοβολεί από το χαμόγελό της.

Η αγαπημένη μας «κυρία Νίκη», ίδρυσε και υπηρέτησε το Ωδείο Ριζοπούλου ακριβώς 30 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής της υπήρξε η Διευθύντρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου. Πάντα χαμογελαστή και ακούραστη, υπήρξε η καρδιά, η ψυχή και ο νους που φρόντιζε να διατηρεί αναλλοίωτες ανθρώπινες αξίες και αρχές, στη διδασκαλία της μουσικής. Ήταν εκείνη που με χαρά, με προσωπικό νοιάξιμο ακόμα και για τα πιο μικρά και ασήμαντα, φρόντιζε την κάθε δημιουργική δράση εντός και εκτός Ωδείου να διέπουν η ομορφιά, η αρμονία, η ηρεμία, η αγάπη, ποιότητες που χαρακτήριζαν την ίδια και τη στάση της στη ζωή. Ο άνθρωπος που μας ένωνε.

 

 

Ευχαριστούμε κυρία Νίκη! Καλό σου δρόμο!