Κυριάκος Γκουβέντας

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές σε ηλικία δώδεκα χρονών. Απέκτησα το Δίπλωμα Βιολιού και Πτυχίου Αρμονίας (Ωδείο Βορείου Ελλάδος) ενώ παράλληλα απέκτησα το L.R.M.S. (Royal Academy of Music of London).

Είμαι ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και μόνιμο μέλος του μουσικού συνόλου Primavera in Salonicο με τη Σαβίνα Γιαννάτου.

Έχω συνεργαστεί με ορχήστρες μουσικής δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Καμεράτα, Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά.), με μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής (Ορχήστρα Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Ορχήστρα Χρόνη Αηδονίδη, Ορχήστρα Δόμνας Σαμίου κ.ά.), με πλήθος τραγουδοποιών και συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμ. Σπανουδάκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Διονύση Σαββόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή Θαλασσινό, Μανώλη Φάμελλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Λουδοβίκο των Ανωγείων κ.ά.) και με κορυφαίους τραγουδιστές και μουσικούς, που αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα μουσικά χρώματα απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας. Έχω επιμεληθεί πολλές από τις δισκογραφικές και έντυπες εκδόσεις του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής ενώ η δισκογραφική μου δραστηριότητα ξεπερνά τους 150 δίσκους μακράς διαρκείας.

Έχω διδάξει παραδοσιακό βιολί τα τελευταία 20 χρόνια: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ωδείο Αθηνών κ.ά. Επίσης στα καλοκαιρινά σεμινάρια στον Άγιο Λαυρέντιο, τη Σύρο, τα Τζουμέρκα, την Ικαρία.

Η συνεχής ωρίμανσή μου, όσον αφορά το περιεχόμενο της ύλης αλλά και το σύστημα της διδασκαλίας της μουσικής, αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο μου ζητήθηκε από το London University και την σχολή S.O.A.S. (Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών) να διδάξω σε σεμινάριο και εργαστήριο. Παράλληλα έλαβα μέρος στη συναυλία Genius of the Violin, μαζί με βιολιστές απ’ όλο τον κόσμο, ως ιδανικός εκπρόσωπος της εκφραστικής ιδιοτυπίας και ιδιωματικής παράδοσης του βιολιού στη χώρα μας.

 

 

Ο κος Κυριάκος διδάσκει παραδοσιακό βιολί.

 

Τμήμα Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης

Τα παραδοσιακά τραγούδια δεν έχουν έναν συγκεκριμένο δημιουργό. Φτάσαν έως τις μέρες μας γιατί διαδόθηκαν τραγουδιστά από στόμα σε στόμα.

Οι περισσότερες περιοχές του Ελληνισμού (Κρήτη, Κύπρος, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου, Ιόνια νησιά), έχουν τη δική τους μουσική με διαφορετικούς σκοπούς και ρυθμούς. Ακόμα και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται, από περιοχή σε περιοχή αλλάζουν. Πολλά από αυτά, είναι εξέλιξη των μουσικών οργάνων της Αρχαίας Ελλάδας.

Η παραδοσιακή μας μουσική έχει ιδιαίτερη γραφή που λέγεται παρασημαντική.

Χρησιμοποιούνται όργανα όπως:

  • χορδόφωνα: λαούτο, λύρες, ούτι, κανονάκι, σαντούρι, βιολί κ.ά.
  • αερόφωνα: γκάιντα, ζουρνάς, φλογέρες, κλαρίνο κ.ά.
  • μεμβανόφωνα: νταούλια, ντέφια, τουμπελέκι κ.ά.

Συνέχεια της παραδοσιακής μας μουσικής είναι το ρεμπέτικο τραγούδι!

Το Ωδείο μας, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης της παραδοσιακής μας μουσικής. Έτσι, μετά την άδεια λειτουργίας που απέκτησε, ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών που εξασφαλίζει την πορεία του σπουδαστή μέχρι το πτυχίο ή το δίπλωμα (χωρίς να αποκλείεται η επιλογή προγράμματος ελευθέρων σπουδών).

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 7
previous arrow
next arrow