Νίκος Αϊβατζίδης

Οικονομικός Διευθυντής στο Ωδείο Ριζοπούλου

Καταγόμενος από οικογένεια μουσικών, εργάστηκε ως δάσκαλος μουσικής για περίπου 30 χρόνια στο Ωδείο Ριζοπούλου, διδάσκοντας Θεωρητικά Μουσικής, Κλασσική Κιθάρα και Βυζαντινή Μουσική.

Πραγματοποιεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε ως συντελεστής (π.χ. ‘Ηράκλεια’ με το δήμο Ν. Ηρακλείου, Moscow International House of Music [Dom] στη Μόσχα, αίθουσα Capella στην Αγ. Πετρούπολη, Λυρική Σκηνή Αθηνών, Αρχαία Κόρινθος, Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.ά.), είτε ως διοργανωτής μουσικών σχημάτων, παρουσιάζοντας τη δουλειά των σπουδαστών του σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ή συνεργαζόμενος κατά καιρούς με διάφορους μουσικολόγους και καλλιτέχνες (Γρηγόρης Στάθης, Στέφανος Βασιλειάδης, Βασίλης Λέκκας κ.ά.).

Η μέθοδος διδασκαλίας του συνδύασε παράδοση με σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και αντίστοιχες παιδαγωγικές μεθόδους (Montessori, Waldorf, Σχολείο της Φύσης κ.ά.), έτσι ώστε οι σπουδαστές του να νιώσουν τη σημαντικότητα της μουσικής στη ζωή τους, αλλά και να συνδεθούν ουσιαστικά με τον εαυτό τους και τους άλλους, στο πλαίσιο μιας διαρκούς εξέλιξής τους. Ενδεικτικά, οργάνωσε εκδρομές στην Ελλάδα, με ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, ποδηλασία, εξερεύνηση σπηλαίου κ.ά.) και άμεση επαφή με τη φύση και διανυκτέρευση σε ορειβατικά καταφύγια, όπου οι βραδιές έκλειναν πάντα με αντίστοιχες συναυλίες.

Έχει συνεργαστεί με διαφόρους πολιτισμικούς φορείς για τη διδασκαλία και την καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής (εκκλησιαστικής και δημώδους) συνεργαζόμενος με ενοριακούς και μοναστηριακούς Ι. Ναούς ως ιεροψάλτης (Αττική, Κόρινθος, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Ζάκυνθος, Λέσβος), ενώ ήταν τακτικό μέλος της χορωδίας «Εργαστήρι Ψαλτικής» ( https://www.ergpsa.gr/el/ ) υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Θανάση Παϊβανά, ενός σχήματος που ασχολείται αποκλειστικά με την πραγματοποίηση συναυλιών, και με μια σειρά ηχογραφήσεων.

Είναι αριστούχος απόφοιτος (1η θέση και υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σε όλα τα προβλεπόμενα έτη φοιτήσεως) του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), ενώ έχει συμμετάσχει ως σύνεδρος σε Διεθνή, Πανευρωπαϊκά και Πανελλήνια Συνέδρια, Συμπόσια και Ημερίδες μουσικολογικού, μουσικοθεραπευτικού (music therapy – New York University), χορωδιακού, διαπολιτισμικού, θεολογικού, φιλοσοφικού, ιστορικού και φιλολογικού περιεχομένου που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ., Ι.Μ.Ε., Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, κ.ά.).

Τα τελευταία χρόνια μετακόμισε στην Πελοπόννησο για να είναι κοντά στη σύντροφό του και τον γιό τους, οργανώνοντας παράλληλα πολυθεματικές εκδρομές στην Ελλάδα με την ταξιδιωτική κοινότητα Greekly ( https://www.greekly.gr/ ).