Στάθης Μαυρομάτης

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σαξόφωνο στο Ωδείο “Φ. Νάκας” με τον Ε. Κιοσόγλου και στο London College of Music, Διεύθυνση Μπάντας και Σύνθεση, κερδίζοντας αριστεία, επαίνους και διακρίσεις.

Πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και καθηγητής μουσικής σε ωδεία ενώ δίνω σεμινάρια και masterclass εντός και εκτός Ελλάδας.

Έλληνες και ξένοι συνθέτες μου έχουν αφιερώσει έργα που παρουσίασα σε πρώτες εκτελέσεις. Έπαιξα στο 13o Παγκόσμιο Συνέδριο Σαξοφώνου (Minneapolis), στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Pera (Κων/πολη), στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ AXIA (Νάξο).

 Με τη Χριστίνα Παντελή στο πιάνο, δώσαμε συναυλίες στο Great Hall (Λονδίνο), στο Conservatoire Royal (Αμβέρσα), στο Εθνικό Θέατρο Όπερας (Αλβανία), στη Σχολή Μουσικής L'Aquila (Ιταλία), στο ΜΜΑ, στο ΜΜΘ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Μουσείο Μπενάκη κ.ά.

Το 2005 στο Baton Rouge (ΗΠΑ), ηχογραφήσαμε ζωντανά με τη Louisiana Sinfonietta έργα για σαξόφωνο του Ντ. Κωνσταντινίδη μεταξύ αυτών το Concerto No 2 (Grecian Variations) για σοπράνο σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, με αφιέρωση. Το 2006 κυκλοφόρησε από την Εταιρία ACROASIS το πρώτο μου CD “Music for Saxophone, Piano and Percussion by Greek Composers” και το 2010 από την LYRA CLASSICS το δεύτερο CD “Three Greek Concertos for Soprano Saxophone and String Orchestra”, σε πρώτες παγκόσμιες εγγραφές, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας που τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ως μία από τις τέσσερις υποψήφιες για τιμητική διάκριση δισκογραφικές παραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος. Το 2019 κυκλοφόρησε από τη NAXOS ένα τρίτο CD “Dancing with Centaurs-Stories for Saxophone” με έργα του Γ. Κοντογιώργου για σόλο σαξόφωνο, σαξόφωνο και πιάνο και σαξόφωνο-πιάνο-ορχήστρα εγχόρδων υπό την διεύθυνση του Μ. Λογιάδη που βραβεύτηκε με Ασημένιο Μετάλλιο από την Global Music Awards 2019. Για το σύνολο της δισκογραφικής μου εργασίας έχω λάβει εγκωμιαστικές κριτικές τόσο από έγκριτους μουσικοκριτικούς όσο και από διεθνείς σολίστες σαξοφώνου.

Ηχογραφημένες εκτελέσεις μου συχνά αναμεταδίδονται από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σταθμούς στο εξωτερικό.

Τιμήθηκα με τον τίτλο του “Επίλεκτου Μέλους” του μουσικού σώματος της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας “Μάντζαρος” της Κέρκυρας και με τον “Yamaha Artist” από τη “Yamaha Music Europe”.

Είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σαξοφώνων SaxAthlon Orchestra και από το 2015 Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σαξοφώνου Ελλάδος.

 

 

Ο κος Στάθης διδάσκει σαξόφωνο.

url ιστοσελίδας: https://www.stathismavro.gr/