Βασίλης Σμάνης

Σπούδασα Χημεία και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκα ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση από όπου και συνταξιοδοτήθηκα. Σπούδασα επίσης Ελληνική Μουσική, με δάσκαλο τον αείμνηστο Σίμωνα Καρά.

Δίδαξα Εκκλησιαστική (Βυζαντινή) μουσική και Ελληνικό Παραδοσιακό Τραγούδι στον “Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής”, το “Ωδείο Φίλιππος Νάκας”, το “Ίδρυμα Ζήση”, σε επιμορφωτικά σεμινάρια για καθηγητές μουσικής, υπό την αιγίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ.λπ.

Ως δεξιοτέχνης του λαούτου συνεργάστηκα με κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές σε συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έχω επιμεληθεί την συλλογή, τεχνολόγηση και καταγραφή σε CDs άγνωστων και λησμονημένων, εν πολλοίς, δημοτικών τραγουδιών από διάφορα διαμερίσματα της πατρίδας μας.

 

 

Ο κος Βασίλης διδάσκει Λαούτο και Ελληνικό Παραδοσιακό Τραγούδι

(Βασισμένο στο Σύστημα της Ελληνικής Οκτωηχίας)

 

Τμήμα Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης

Τα παραδοσιακά τραγούδια δεν έχουν έναν συγκεκριμένο δημιουργό. Φτάσαν έως τις μέρες μας γιατί διαδόθηκαν τραγουδιστά από στόμα σε στόμα.

Οι περισσότερες περιοχές του Ελληνισμού (Κρήτη, Κύπρος, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου, Ιόνια νησιά), έχουν τη δική τους μουσική με διαφορετικούς σκοπούς και ρυθμούς. Ακόμα και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται, από περιοχή σε περιοχή αλλάζουν. Πολλά από αυτά, είναι εξέλιξη των μουσικών οργάνων της Αρχαίας Ελλάδας.

Η παραδοσιακή μας μουσική έχει ιδιαίτερη γραφή που λέγεται παρασημαντική.

Χρησιμοποιούνται όργανα όπως:

  • χορδόφωνα: λαούτο, λύρες, ούτι, κανονάκι, σαντούρι, βιολί κ.ά.
  • αερόφωνα: γκάιντα, ζουρνάς, φλογέρες, κλαρίνο κ.ά.
  • μεμβανόφωνα: νταούλια, ντέφια, τουμπελέκι κ.ά.

Συνέχεια της παραδοσιακής μας μουσικής είναι το ρεμπέτικο τραγούδι!

Το Ωδείο μας, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης της παραδοσιακής μας μουσικής. Έτσι, μετά την άδεια λειτουργίας που απέκτησε, ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών που εξασφαλίζει την πορεία του σπουδαστή μέχρι το πτυχίο ή το δίπλωμα (χωρίς να αποκλείεται η επιλογή προγράμματος ελευθέρων σπουδών).

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 7
previous arrow
next arrow