Πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης, για σπουδαστές μουσικής που χωρίς να διακρίνονται σε ταλαντούχους και μη, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη όπερα από το μηδέν!
ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Βασική αρχή είναι ότι όλοι μπορούν να τραγουδήσουν και να δημιουργήσουν στο χώρο της μουσικής, χωρίς να περνούν από ακροάσεις και χωρίς να διαχωρίζονται σε ταλαντούχους ή μη. Ένα πρωτοποριακό μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και νέους, από οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών κι αν βρίσκονται. Οι συμμετέχοντες αφού δημιουργήσουν μια παιδική-νεανική χορωδία, θα ζήσουν το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρουσίαση έως και την ηχογράφηση του έργου τους, αφού οι ίδιοι θα είναι οι δημιουργοί και εκτελεστές του.
ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
• Τη συμμετοχή και συνεργασία όλων στη μουσική και σκηνική δράση, χωρίς διακρίσεις
• Τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να παντρέψουν το ρυθμό της μουσικής με το ρυθμό του λόγου
• Την πρακτική εφαρμογή της γνώσης της μουσικής
• Την ευκαιρία σε νέους υποψήφιους συνθέτες να ενορχηστρώσουν και εναρμονίσουν το έργο
• Τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να παντρέψουν το ρυθμό της μουσικής με το ρυθμό του λόγου
• Τη σύνδεση της στάσης του σώματος με τη φωνή, την αναπνοή και την άρθρωση,
και το αποτέλεσμα στην ερμηνεία και σκηνική παρουσία στις παραστατικές τέχνες
• Την καλλιέργεια και εξέλιξη των ικανοτήτων τους, μέσω βιωμάτων
• Την ανάπτυξη της κριτικής-δημιουργικής σκέψης και αισθητικής αντίληψης
• Την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος, μέσα από τη μεταξύ τους συνεργασία, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου
σπουδών
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ
Το πρόγραμμα «Ζω τη Μουσική - Φτιάχνω τη δική μου Όπερα», δημιουργήθηκε από τη μουσικοπαιδαγωγό Τέτη Αϊβατζίδου το 2005, όταν αναζητούσε τρόπους να μοιραστεί με όλα τα παιδιά, την αγάπη της για τη μουσική και την όπερα. Aνακάλυψε, προς μεγάλη της έκπληξη, ότι παρόμοιο πρόγραμμα, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο. Εφόσον λοιπόν δεν υπήρχε, έπρεπε να το δημιουργήσει.
Γνωρίζοντας ότι κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος με το ρυθμό και τις βασικές φωνητικές ικανότητες, το πρωτοποριακό πρόγραμμα αυτό, καθοδηγεί, αξιοποιεί και αναδεικνύει το δημιουργικό δυναμικό κάθε ηλικίας, έτσι ώστε κάθε σπουδαστής να ζει τη μουσική και να εξελίσσεται μέσα από αυτή.
Γιατί όπερα; Διασκευάζουμε ένα παραμύθι σε όπερα, γιατί αυτό το μουσικό θεατρικό είδος μας προσφέρει ένα πλούσιο πεδίο δημιουργικής δράσης. Οι συμμετέχοντες συνθέτουν μελωδίες και γράφουν το λιμπρέτο, εναρμονίζουν/ενορχηστρώνουν, μαθαίνουν να το τραγουδούν (χορωδία, άριες & ρετσιτατίβο), δημιουργούν το μουσικό σύνολο και τέλος, παρουσιάζουν το έργο τους στη σκηνή ως μουσικοί και εκτελεστές!
Πέρα από τη μουσική εκπαίδευση, οι σπουδαστές ασκούνται στην κίνηση και τη δημιουργική έκφραση, μέσα από τη διδασκαλία της σκηνικής δράσης, από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Δημήτρη Δεγαΐτη (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, κ.ά.)
Αποτέλεσμα: 3 ολοκληρωμένες παραγωγές όπερας, από 80 υπερήφανους σπουδαστές, διαφορετικών ηλικιών και επιπέδων σπουδών, οι οποίοι βίωσαν με ενθουσιασμό και εφάρμοσαν στην πράξη όσα διδάχτηκαν, σε κάθε στάδιο δημιουργίας της όπερας (μελωδία, λιμπρέτο, εναρμόνιση, ενορχήστρωση, εκτέλεση). Η σχολική εξέλιξη - οι επαγγελματικές κατεθύνσεις που ακολούθησαν, είχαν άμεση συνάρτηση με αυτή την εμπειρία.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ
Μέχρι σήμερα, η ομάδα Tettix έχει διασκευάσει και παρουσιάσει σε όπερα τρεις ολοκληρωμένες παραγωγές από παιδιά που δεν διαχωρίζονται σε ταλαντούχα και μη:
• «Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα» (2006) του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Μέργου
• «Πετρόσουπα» (2012), παραδοσιακός μύθος της Ανατολής, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στο 30o' Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην κατηγορία group performance.
• «Ο Μικρός Πρίγκηπας» (2015) του Αντουάν Σαιντ Εξεπερύ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στο 7ο Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης (ΕΕΜΕ), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2015), καθώς και στο 32o Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) - Royal Concervatory of Scotland (2016), στην κατηγορία group performance.
H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Το πρόγραμμα «Ζω τη Μουσική - Φτιάχνω τη δική μου Όπερα» έχει κερδίσει όχι μόνο τους σπουδαστές, τους γονείς και τους θεατές, αλλά και τη διεθνή εκπαιδευτική μουσική κοινότητα, αφού έχει επιλεγεί δύο φορές για να παρουσιάσει τη δουλειά του στη μεγαλύτερη παγκόσμια εκπαιδευτική μουσική κοινότητα. Επιπλέον, το 2016, η όπερα «Ο Μικρός Πρίγκηπας» επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1.400 έργα, από ολόκληρο τον κόσμο και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 32ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης (ISME), στη Σκωτία, στην κατηγορία group performance.
Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσα σε δύο σχολικές περιόδους. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες δουλεύουν, παράλληλα με την αγωγή του ρυθμού και της φωνής, επάνω στην κατανόηση του κειμένου, τη σύνθεση μελωδιών και τη δημιουργία έμμετρου λόγου (libretto). Στη δεύτερη, ολοκληρώνουν το έργο, δουλεύοντας την ενορχήστρωση, τη γραφή παρτιτούρας, τη μουσική και σκηνική δράση, το στήσιμο και την παρουσίαση της παράστασης.
ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έχει προστεθεί μία ακόμα σπάνια ευκαιρία πρακτικής εξάσκησης: η ηχογράφηση και η καταγραφή των δύο τελευταίων έργων της ομάδας σε CD από τα ίδια τα παιδιά! Τα δύο έργα «Πετρόσουπα» και «Ο Μικρός Πρίγκηπας» έχουν τη μορφή παραμυθιού με αφήγηση.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Το πρόγραμμα αγγίζει την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των παιδιών σε κάθε στάδιο της ζωής τους (προ-εφηβεία, εφηβεία, μετεφηβεία), τις οικογένειές τους και τους δασκάλους, ενδυναμώνοντας και βελτιώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Μέσα από τις κοινές δράσεις, ενισχύεται και ενθαρρύνεται κλίμα συνεργατικότητας, το οποίο δημιουργεί ασφάλεια, και αυτοεκτίμηση στα παιδιά, στοιχεία εξαιρετικά απαραίτητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Μεταφέροντας στη σκηνή τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, αλλά και τις σχέσεις που έχτισαν, τα μέλη του μουσικού συνόλου Tettix παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης, το οποίο αγγίζει τόσο το νου όσο και την ψυχή.
Όλο το πρόγραμμα είναι ένα εναλλακτικό εργαλείο μάθησης, εξαιρετικά χρήσιμο σε δασκάλους μουσικής αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό.
Διαβάστε κάποιες αναλυτικές παρουσιάσεις (άρθρα, συνεντεύξεις) για το έργο μας:
• Στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
• Στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
• Στον ΕΔΟΕΑΠ
• Στο elniplex
• Στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
• Στο ελculture
• Στο thesingingfish
• Στη Ναυτεμπορική
Πατήστε για να διαβάσετε κριτικές για το «Μικρό μας Πρίγκηπα»
Για να αποκτήστε ένα από τα CD μας επικοινωνήστε μαζί μας
Στο mail:
Στη σελίδα μας στο facebook: Tettix (παιδική χορωδία)